Međunarodni poetski konkurs Castello Di Duino- XVII izdanje

Available in ITA. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Međunarodni konkurs za  poeziju i dramu “Castello di Duino”

Rok: 15. novembar 2020. za sekciju I

Rok: 10. decembar 2020. za sekciju II

Rok: 31. decembar 2020. za sekciju III (škole i kolektivni projekti).

 

OPŠTA PRAVILA:

– konkurs je otvoren za mlade do 31. godine starosti

– učešče je besplatno

Tema  XVII izdanja konkursa

“There… where music is born”

Where does music originate? In the soul of man, in the spirit of peoples, in the rhythm of time and nature, in the song of birds? What happens when music is born, right there in those places where it is born?

The topic “music”  is just a suggestion that can be poetically elaborated according to the inspiration and sensitivity of the individual authors!

Moguće je učestvovati u jednoj ili u više sekcija:

SEKCIJA 1.  NEOBJAVLJENE PESME:

– učesnici moraju poslati jednu do sada neobjavljenu i nenagrađivanu pesmu (maksimum – 35 stihova)

– pesme će biti primljene na izvornom jeziku. Ali je potrebno priložiti i prevod na jedan od jezika: engleski, francuski ili italijanski.

– žiri sastavljen od pesnika i književnih kritičara s različitim jezičkim kompetencijama nastojaće da vrednuje pesme u originalnom jeziku.

– rok za predaju pesama je 15. novembar 2020.

a) Filling in the form.

  b) možete pesmu poslati i poštom (Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija). No, i u tom slučaju anagrafski podaci o autoru ne smeju biti naznačeni na listu na kojem je poezija, nego moraju biti pažljivo uneti u adekvatni formular (vidi dole) i samo tamo potpisani. Jedino tako se može garantovati objektivnost vrednovanja.

  Iako se za ovakvu vrstu pošiljke računa kao datum predaje rada onaj koji je na poštanskom žigu, nijedan rad neće moći da bude vrednovan ukoliko stigne u času kada je žiri već počeo sa radom.

  NAGRADE:

  Žiri će proglasiti pobednike i zadržava pravo da odabere i druge pesme koje smatra vrednim. Prvo troje nagrađenih dobiće novčanu nagradu od po

  € 1000, € 750, € 500 .

  • ¬ U skladu sa ciljem konkursa oji želi da poveže poeziju sa solidarnošću, pobednici su obavezni da daju deo nagrade (€200, €150, €100) u humanitarne svrhe (po mogućnosti u svojoj sopstvenoj zemlji);
  • ¬ Pesma naročite društveno-humanitarne vrednosti će biti nagrađena srebrnom medaljom Predsednika Italijanske Republike. / ili  specijalnom nagradom žirija;
  • ¬ Biće dodeljena i plaketa “Sergio Penco” za najbolju pesmu autora do 16 godina starosti
  • ¬ Pehari i druge manje nagrade za ostale vredne pesme.
  • ¬ Žiri će posebno vrednovati radove mlađih od 16 godina
  • ¬ Nagrađeni pesnici će na svečanoj dodeli u zamku Duino čitati pesme svako na svom jeziku. A iste će te pesme biti pročitane i na italijanskom  engleskom jeziku.

     Pesme pobednika i izbor najboljih nenagrađenih pesama će besplatno objaviti izdavačka kuća “Battello Stampatore”, Trieste, Italy, na italijanskom i na engleskom jeziku, zajedno sa DVD-om na kome će autor čitati poeziju na maternjem jeziku. Prihod od prodaje namenjen je za humanitarne akcije..

  SEKCIJA 2. POZORIŠTE: MONOLOG ILI DIJALOG IZMEĐU DVE OSOBE

  – jedno neobjavljeno i nenagrađivano dramsko delo (monolog ili dijalog između dve osobe), maksimum 5 stranica (10 000 znakova)

  NEOPHODAN JE DOBAR PREVOD NA ITALIJANSKI. RADOVI NEĆE BITI OCENJIVANI NA IZVORNOM JEZIKU, NEGO ISKLJUČIVO U PREVODU NA ITALIJANSKI.

  – radovi moraju pristići do 10. decembra 2020.

  a) najbolje je da rad pošaljete na adresu: castelloduinopoesia@gmail.com

  Molimo vas da pošaljete ispunjenu prijavu (vidi dole) u mejl poruci, a u prilogu rad, napisan u formatu Word ili .rtf.

  b) možete rad poslati i poštom (Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija).

  Iako se za ovakvu vrstu pošiljke računa kao datum predaje rada onaj koji je na poštanskom žigu,  nijedan rad neće moći biti vrednovan ukoliko stigne u času kada je žiri već počeo sa radom.

  Radovi moraju biti dostavljeni isključivo bez imena autora kako bi bilo zagarantovano objektivno vrednovanje.

  NAGRADE:

  Žiri će proglasiti tri pobednika (nagrade su trofeji i pokali). Takođe, žiri ima pravo da odabere i druge drame koje smatra posebno vrednim.

  Najbolje drame biće postavljene u gradskom pozorištu na dan ceremonije primanja nagrada.

  SEKCIJA 3: ŠKOLSKI PROJEKTI ILI KOLEKTIVI PROJEKTI (misli se na grupe koje rade u staračkim domovima, bolnicama, zatvorima, centrima za rehabilitaciju…)

  Rok je31. decembar 2020

  Nastavnici  (ili osobe koje rukovode grupom) mogu poslati opis kolektivnog rada  (jedan ili više elaborata celog razreda ili odabrane grupe iz više razreda; cele radne grupe). Ovi elaborati se tretiraju kao kolektivni projekti i bivaju nagrađeni ukoliko pokažu sposobnost da se približe pesničkom pismu).

  Najbolji projekat stiče pravo na nagradu u visini od €500,  uz obavezu da koordinator projekta (nastavnik ili druga odgovorna osoba) zajedno sa đacima i svim učesnicima izabere neku akciju solidarnosti kojoj će darovati ovu nagradu.

  Uspešnim projektima dodeljuju se posebna priznanja.

  POSEBNA PRAVILA ZA ŠKOLE (rok je 31. decembar 2020)

  Žiri će odabrati najbolji Pesnički projekt. Ovi se projekti prijavljuju kao kolektivni radovi škola (učenici i nastavnici).

  – prva nagrada: €500, koji se doniraju u humanitarnu svrhu po izboru učenika i nastavnika

  – druge male nagrade

  Projekti moraju biti poslati:

  – 2 primerka poštom (Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija).

  Iako se za ovakvu vrstu pošiljke računa kao datum predaje rada onaj koji je na poštanskom žigu,  nijedan rad neće moći da bude vrednovan ukoliko stigne u času kada je žiri već počeo sa radom

  – moguće je radove poslati i mailom (castelloduinopoesia@gmail.com)

  Bez obzira šalju li se radovi poštom ili mejlom, ispunite prijavu:

  Prijava (za pesmu ili dramski rad)

  Ime

  Prezime

  Datum rođenja

  Nacionalnost

  Adresa

  Grad

  Država

  Telefon

  E-pošta

  Naslov rada

  IZJAVA

  Izjavljujem da je rad ______________ moje originalno delo, nikad nije nagrađivano ni objavljeno. Dajem dozvolu za moguće objavljivanje i predstavljanje  dela javnosti. Izjavljujem da nisam član SIAE-e ili bilo kakvog sličnog društva zaduženog za zaštitu autorskih prava.

  Prijava (za škole)

  Ime nastavnika

  Prezime nastavnika

  Škola

  Popis učenika koji učestvuju

  Adresa škole

  Grad

  Država

  Telefon

  E-pošta škole

  E-pošta nastavnika

  IZJAVA:

  Izjavljujem da je rad ______________ originalno delo, nikad nije nagrađivano ni objavljeno. Dajem dozvolu za moguće objavljivanje i predstavljanje rada javnosti. Izjavljujem da autori nisu članovi SIAE-e ili bilo kakvog sličnog društva zaduženog za zaštitu autorskih prava.

  Dodatne informacije: Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138 Trieste,Italia Telefon 0039 040 638787; e-mail: valeragabriella@gmail.com, www.castellodiduinopoesia.org

  Svečanost dodele nagrada će se održati 21. marta 2021. U zamku Duino