Međunarodno natjecanje u poeziji Castello Di Duino – 16. izdanje

Međunarodni natječaj za poeziju i dramu “Castello di Duino”

 

       – XVI. izdanje 2020.

 

Rok: 30. studeni 2019. za sekciju I

Rok: 10. prosinac 2019. za sekciju II

Rok: 31. prosinac 2019. za sekciju III (škole i kolektivni projekti).

 

OPĆA PRAVILA:

 

– natječaj je otvoren za mlade do 31 godine starosti

– sudjelovanje je besplatno

 

Tema XVI. izdanja natječaja

 

“HOMO FABER: SLOBODA I SUDBINA”

 

Čovjek i Stvaralaštvo: otkad je ljudski rod stekao karakteristike što ih pokriva pojam “homo faber”, žene i muškarci su svojom kreativnošću, svojim sposobnostima i svojom inteligencijom stvorili svijet u kojem izražavaju vlastitu slobodu; ipak, sva su ih ta obilježja ponekad činila robovima neželjene sudbine.

A poezija, svojim pjevom ljupkosti i očaja, dio je tih iznimnih pojava.

Osim ovih naznaka, temi je moguće pristupiti posve slobodno, prema osobnoj insipraciji.

Moguće je sudjelovati u jednoj ili u više sekcija:

 

SEKCIJA 1. NEOBJAVLJENE PJESME:

– sudionici trebaju poslati jednu do sada neobjavljenu i nenagrađenu pjesmu (maksimalne duljine do 35 stihova)

– pjesme mogu biti poslane na izvornom jeziku kandidata, uz prijevod na jedan od sljedećih jezika: engleski, francuski ili talijanski

– žiri sastavljen od pjesnika i književnih kritičara s različitih jezičnih kompetencija nastojat će vrednovati pjesme na originalnom jeziku

– rok za predaju pjesama je 30. studeni 2019.

 

 1. a) najbolje je prilog poslati na e-mail: castelloduinopoesia@gmail.com

 

E-mail poruka mora sadržavati ispunjene i potpisane prijavu i izjave.

 

Pjesmu treba poslati kao privitak u formatu word ili rtf . Ako pošiljka stigne u drugom formatu, bit će isključena iz natječaja.

 

 1. b) click

 

 1. c) pjesma se može poslati i poštom ( Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija). No, i u tom slučaju autorovi osobni podaci ne smiju biti napisani na listu na kojem je pjesma, nego ih treba unijeti u odgovarajući obrazac (usp. dolje) i samo na tom mjestu potpisati. Samo se tako može garantirati objektivno vrednovanje.

 

Uvažava se datum predaje pošiljke otisnut na poštanskom žigu, ali nijedan rad neće biti prihvaćen nakon što žiri bude počeo s radom.

 

NAGRADE:

 

Žiri će proglasiti pobjednike i zadržava pravo da odabere i druge pjesme koje smatra vrijednim. Prva/e tri nagrađena/e dobit će novčanu nagradu od € 1.000, € 750, € 500.

 

 • U skladu s ciljem natječaja koji želi povezati poeziju i solidarnost, pobjednici su obavezni dio nagrade (€200, €150, €100) uplatiti u humanitarne svrhe (po mogućnosti, u vlastitoj zemlji);
 • Pjesma posebne društveno-humanitarne vrijednosti bit će nagrađena medaljom Predsjednika Talijanske Republike / ili specijalnom nagradom žirija;
 • Bit će dodieljena i plaketa “Sergio Penco” za najbolju pjesmu autora do 16 godina starosti
 • Pehari i druge manje nagrade za ostale vrijedne pesme
 • Žiri će posebno vrednovati i dodijeliti manje nagrade autorima radova mlađih od 16 godina. Vrednovanje će u tom slučaju posebno voditi računa o dobi natjecatelja.
 • Nagrađeni pjesnici će na svečanoj dodjeli u dvorcu Duino čitati pjesme na svome jeziku. Iste pjesme će biti pročitane i na talijanskom i na engleskom jeziku.

 

  Pjesme pobjednika i izbor nagrađenih i posebno istaknutih pjesama besplatno će objaviti izdavačka kuća “Battello Stampatore”, Trst, Italija, na talijanskom i na engleskom jeziku, zajedno sa DVD-om na kojem autor čita pjesmu na materinskom jeziku. Prihod od prodaje namijenjen je za humanitarne svrhe.

 

 

 

 

 

SEKCIJA 2. KAZALIŠTE: MONOLOG ILI DIJALOG IZMEĐU DVIJE OSOBE

 

– jedno neobjavljeno i nenagrađeno dramsko djelo (monolog ili dijalog između dvije osobe), maksimalno 5 kartica (10.000 znakova s prazninama)

 

NEOPHODAN JE IZVRSTAN PRIJEVOD NA TALIJANSKI. RADOVI NEĆE BITI OCIJENJIVANI NA IZVORNOM JEZIKU, NEGO ISKLJUČIVO U PRIJEVODU NA ITALIJANSKI.

 

– radovi moraju prispjeti do 10. prosinca 2019.

 

 1. a) radove slati na adresu: castelloduinopoesia@gmail.com

 

Pošiljka treba sadržavati ispunjenu prijavu (vidi dolje) u e-mail poruci, a u prilogu rad u formatu word ili rtf.

 

 1. b) rad se može poslati i poštom ( Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija). No, i u tom slučaju osobni podaci o autoru ne smiju biti napisani na listu na kojem je rad, nego ih treba unijeti u odgovarajući obrazac (usp. dolje) i samo ondje potpisani. Na taj se način može garantirati objektivno vrednovanje.

 

Priznaje se datum predaje pošiljke na poštanskom žigu, no nijedan rad neće biti primljen nakon što žiri počne s radom.

 

Radovi moraju biti dostavljeni isključivo bez imena autora kako bi bilo zajamčeno objektivno vrednovanje.

 

NAGRADE:

 

Žiri će proglasiti tri pobjednika (nagrade su priznanja i pokali). Također, žiri ima pravo odabrati i druge drame koje smatra posebno vrijednima.

Najbolje drame bit će postavljene u gradskom kazalištu na dan svečane dodjele nagrada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEKCIJA 3: ŠKOLSKI PROJEKTI ILI KOLEKTIVNI PROJEKTI (misli se na grupe koje rade u domovima za starije osobe, bolnicama, zatvorima, centrima za rehabilitaciju…)

 

         Rok je 31. prosinac 2019.

 

Nastavnici (ili osobe koje rukovode grupom) mogu poslati opis kolektivnog rada (jedan ili više elaborata cijelog razreda ili odabrane grupe iz više razreda; cijele radne grupe). Ovi elaborati se tretiraju kao kolektivni projekti i nagrađeni su ako budu u stanju pokazati da su bliski pjesničkom jeziku).a

 

Najbolji projekt ima pravo na nagradu u visini od € 500, uz obavezu da koordinator projekta (nastavnik ili druga odgovorna osoba) zajedno s učenicima i svim sudionicima izabere nuku solidarnu akciju kojoj će darovati ovu nagradu.

 

Uspješnim projektima dodeljuju se posebna priznanja.

 

 

POSEBNA PRAVILA ZA ŠKOLE (rok je 31. prosinac 2019.)

 

Žiri će odabrati najbolji Pjesnički projekt. Ovi se projekti prijavljuju kao kolektivni radovi škola (učenici i nastavnici).

– prva nagrada: € 500, donirani u humanitarne svrhe po izboru učenika i nastavnika

– druge manje nagrade

 

Projekte treba poslati na adresu:

– 2 primjerka poštom (Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija).

 

Priznaje se datum predaje pošiljke otisnut na poštanskom žigu, no nijedan rad neće biti primljen nakon što žiri počne s radom.

 

– radovi se mogu poslati i e-mailom (castelloduinopoesia@gmail.com)

 

Bez obzira šalju li se radovi poštom ili e-mailom, potrebno je ispuniti prijavu:

 

Prijava (za pjesmu ili dramski rad)

 

Ime

Prezime

Datum rođenja

Nacionalnost

Adresa

Grad

Država

Telefon

E-pošta

Naslov rada

 

IZJAVA

Izjavljujem da je rad ______________ moje originalno djelo, da nije nagrađivano ni objavljeno. Dajem dozvolu za moguće objavljivanje i predstavljanje djela u javnosti. Izjavljujem da nisam član SIAE-e ili nekog drugog društva za zaštitu autorskih prava.

 

 

Prijava (za škole)

 

Ime nastavnika

Prezime nastavnika

Škola

Popis učenika koji sudjeluju

Adresa škole

Grad

Država

Telefon

E-pošta škole

E-pošta nastavnika

 

IZJAVA

Izjavljujem da je rad ______________ moje originalno djelo, da nije nagrađivano ni objavljeno. Dajem dozvolu za moguće objavljivanje i predstavljanje djela u javnosti. Izjavljujem da nisam član SIAE-e ili nekog drugog društva za zaštitu autorskih prava.

Dodatne informacije: Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138 Trieste, Italija; Telefon 0039 040 638787; e-mail: valeragabriella@gmail.com             www.castellodiduinopoesia.org

 

Svečana dodjela nagrada održat će se 29. ožujka 2020. u dvorcu Duino