Međunarodni konkurs poezije «Castello di Diuno» XVII Izdanje

Rok: 15. November 2020 (individual poems)

Rok: 10. December 2020 (theatre dialog/monolog pieces)

Rok: 31. December 2020 (for school projects).

 

OPŠTA PRAVILA

– konkurs je otvoren za mlade do 31 godina

– učestvovanje je besplatno

 

Theme of the XVII Edition

“There, where music is born”

Where does music originate? In the soul of man, in the spirit of peoples, in the rhythm of time and nature, in the song of birds? What happens when music is born, right there in those places where it is born?

The topic “music”  is just a suggestion that can be poetically elaborated according to the inspiration and sensitivity of the individual authors!

One may participate in one or more sections

Moguće je učestvovati na jedan ili oba načina:

 1. NEOBJAVLJENE PJESME:

– učesnici moraju poslati jednu, nikad objavljenu i nikad nagrađivanu pjesmu

(maksimum – 35 stihova)

– pjesme će biti primljene na izvornom jeziku. Potreban je prevod na engleski ili francuski i/ili italijanski.

– žiri sastavljen od pjesnika i književnih kritičara s različitim jezičkim kompetencijama  procijeniće pjesme na svojim jezicima.

– rok primanja pjesama je 15 November 2020

a) Filling in the form

  b) možete pjesmu poslati i poštom ( Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija). Što se tiče roka, uvažićemo put poštom, ali neće se uzimati u obzir pjesme koje pristignu nakon što je žiri već počeo s procjenom (nedugo nakon roka).

  NAGRADE:

  – prva, druga i treća nagrada: 1000, 750, 500 Euro. U skladu sa idejom konkursa da se kombinuju solidarnost i poezija, pobjednici će odabrati humanitarnu svrhu kojoj žele posvetiti dio nagrade (200, 150, 100 Euro)

  – Medalja Predsjednika Republike Italije/ or a Jury Special Prize za pjesmu sa posebnom društveno-humanitarnom vrijednošću

  – nagrada “Sergio Penco” za najbolju pjesmu “do 16 godina”

  – pehari ili druge manje nagrade za ostale značajne pjesme

  – pjesme pobjednika i ostale odabrane pjesme besplatno će objaviti izdavačka kuća “Ibiskos Publishing House Risolo” (Empoli, Italija) (sponzor konkursa) na engleskom i italijanskom jeziku sa DVD-om na kojem će biti pjesme u originalnim jezicima. Prihod od prodaje zbirki donira se udruženju The proceeds of the sales will be devoted to a humanitarian project.

  – male nagrade za značajne pjesme pjesnika do 16 godina

  1. POZORIŠTE: MONOLOG ILI DIJALOG IZMEĐU DVIJE OSOBE

  – jedno neobjavljeno i nenagrađivano dramsko djelo (monolog ili dijalog između dvije osobe), maksimum 5 stranica (10 000 znakova)

  NEOPHODAN JE DOBAR PREVOD NA ITALIJANSKI. RADOVI SE NEĆE OCJENJIVATI U IZVORNOM JEZIKU, NEGO ISKLJUČIVO U PREVODU NA ITALIJANSKI.

  – radovi moraju pristići do 10 December 2020

  a) radove slati na adresu: castelloduinopoesia@gmail.com

  b) možete rad poslati i poštom (Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija). Što se tiče roka, uvažićemo put poštom, ali neće se uzimati u obzir radovi koji pristignu nakon što je žiri već počeo s procjenom (nedugo nakon roka).

  NAGRADE:

  Žiri će proglasiti tri pobjednika (nagrade su trofeji i pehari). Takođe, žiri ima pravo odabrati druge drame posebne vrijednosti.

  Najbolje drame biće postavljene u gradskom pozorištu na dan ceremonije primanja nagrada.

  1. POSEBNA PRAVILA ZA ŠKOLE (deadline 31 December 2020)

  Žiri će odabrati najbolji Poetski projekat. Poetski projekti prijavljuju se kao kolektivni radovi škola (učenici i nastavnici).

  – prva nagrada: 500 eura, koji se doniraju u humanitarnu svrhu po izboru učenika i nastavnika

  – druge male nagrade

  Projekti moraju biti poslani:

  – 2 primjerka poštom (Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste, Italija). Što se tiče roka, uvažićemo put poštom, ali neće se uzimati u obzir radovi koji pristignu nakon što je žiri već počeo s procjenom (nedugo nakon roka).

  – moguće je poslati i mailom (castelloduinopoesia@gmail.com)

  Bez obzira šalju li se radovi poštom ili mailom, ispunite prijavnicu:

  Prijava (za pjesmu ili dramski rad)

  Ime

  Prezime

  Datum rođenja

  Nacionalnost

  Adresa

  Grad

  Država

  Telefon

  E-pošta

  Naslov rada

  IZJAVA

  Izjavljujem da je rad ______________ moje originalno djelo, nikad nije nagrađivano ni objavljeno. Dajem dopuštenje za moguće objavljivanje i predstavljanje javnosti. Izjavljujem da nisam član SIAE-e ili bilo kakvog sličnog društva zaduženog za zaštitu autorskih prava.

   

  Prijava (za škole)

   

  Ime nastavnika

  Prezime nastavnika

  Škola

  Popis učenika koji učestvuju

  Adresa škole

  Grad

  Država

  Telefon

  E-pošta škole

  E-pošta nastavnika

  IZJAVA

  Izjavljujem da je rad ______________ originalno djelo, nikad nije nagrađivano ni objavljeno. Dajem dopuštenje za moguće objavljivanje i predstavljanje javnosti. Izjavljujem da autori nisu članovi SIAE-e ili bilo kakvog sličnog društva zaduženog za zaštitu autorskih prava.

  Dodatne informacije: Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138 Trieste, Italia Telefon 040 638 787; e-mail: castelloduinopoesia@gmail.comwww.castellodiduinopoesia.org

   

   

  The prise-giving ceremony will take place on 21 March , 2020 in Duino